Python programcısına tavsiyeler

Yazar: Unknown Tarih: 10 Ekim 2011 Pazartesi Yorum: Yorum Yap
Daha iyi bir Python programcısı ya da genel anlamıyla iyi bir programcı(aslında bu tabiri sevmiyorum) olmaya çalışırken hangi yolu izlediğimi, daha doğrusu izlemeye çalıştığımı maddeler halinde, Python’dan örnekler de vererek, yazayım bugün. Peşinen söylemeliyim ki; henüz iyi bir programcı olma konusunda başarılı olduğumu söyleyemem. Yemem gereken 40 fırın ekmek ve aşmam gereken yıllar var… :)
1- Bilgisayar biliminin temellerini bilin.

Program yazarken kullandığımız programlama dillerinin ve tekniklerin bir teorik temeli var. Veri yapıları, algoritmalar, nesne yönelimli programlama, tasarım örüntüleri(design patterns) gibi konularda iyi kötü teorik bilgiye sahip olun. Hatta zamanınız varsa ve gerçekten ilgi duyuyorsanız daha fazlasını da çalışabilirsiniz. Bu madde benim gibi Bilgisayar Mühendisliği ya da yakın dallarla okul bazında alakası olmayanlar için çok önemli; çünkü yaptığınız işin temelini bilmelisiniz.
2- Kullandığınız dilin temel özelliklerini iyi bilin.

Bir programlama dilinde etkin kod üretebilmek için onun inceliklerini bilmeniz gerekir. Python özelinde konuştuğumuza göre kaynak da gösterebilirim. Resmi Python dökümanlarındaki bazı kısımlar ve bazı kaynak kitaplar işinizi görebilir.
http://docs.python.org/release/3.1.3/tutorial/index.html
http://docs.python.org/release/3.1.3/howto/
http://diveintopython3.org
3- Düzenli olarak kod yazın.

Eğer bir dili öğreniyorsanız, onu düzenli olarak kullanmalısınız. Bu sizi zinde kılar. Tıpkı bir sporcu gibi; sürekli çalışırsanız o dili, dolayısıyla programlamayı da zamanla özümsersiniz. Size 10 günde ya da 3 haftada programlama ya da programlama dili öğreteceğini iddia eden kitaplara, kaynaklara kanmayın. Programlama yeteneğiniz, zeka ve deneyim gerektiren tüm diğer işlerde olduğu gibi zamanla gelişir.
4- İyi yazılmış kodları okuyun.

Sizden daha zeki ve muhtemelen daha uzun zamandır program yazan insanlar vardır kesinlikle. Onların yazdıkları kodları okuyun. Github, Gitorious, Google Code ve Sourceforge gibi kaynaklarda pek çok proje var. İlginizi çekenlerin ve kaliteli kod içerdiğine inandıklarınızın kodlarını edinin ve okuyun. Kod roman okur gibi okunmaz elbette ama sadece baksanız bile bir göz aşinalığı edinirsiniz. Ayrıca yapabiliyorsanız koda ufak tefek müdahalelerde bulunup nasıl çalıştığını gözleyin. Bu sizi motive eder.
Son dönemde dikkatimi çeken ve bolca kaliteli Python kodu içeren PyPy projesi var mesela. İnceleyin, gerçekten çok ilginçtir… Ayrıca Python’un kendi kodunu da inceleyebilirsiniz. Kodun C kısmından bahsetmiyorum; saf Python’la yazılmış modülleri inceleyin. Bizzat Python geliştiricileri ve katkıcıları tarafından yazılmış kodlar ve gayet güzeller.
5- Temiz ve standartlara uygun kod yazın.

İster Özgür Yazılım geliştirin ister sahipli, kodlarınız mümkün olduğunca okunaklı ve standartlara uygun olmalıdır. Bu durum Özgür Yazılım projeleri için daha da önemli; çünkü sizden başkaları da programınızı geliştirmek isteyebilir. Sadece yazdıklarınızı anlamak bile yeterli bir beyinde verimli fikirler oluşturabilir. Ayrıca programınızı nasıl dağıtırsanız dağıtın kodun kirli ve standart dışı, yani kalitesiz, olması zamanla projenizi öldürebilir.
Meşhur PEP 8, Python’un stil rehberi gibidir. Onu okuyun.
http://www.python.org/dev/peps/pep-0008/
Bu da Google‘ın Python hakkındaki tavsiyeleri. Google gibi Python’u çok yoğun olarak kullanan kaliteli bir firmanın dediklerine kulak asmak gerekir.
http://google-styleguide.googlecode.com/svn/trunk/pyguide.html
6- Yarım yamalak öğrenmeyin.

Kullandığınız dilin bir özelliğini keşfettiğinizde, o konu hakkındaki her şeyi araştırın ve bulduğunuz bilgiyi elinizden geldiğince özümseyin. Bir şeyi yarım yamalak bilmek çok tehlikelidir.
7- Daha fazlasını öğrenin.

Özellikle benim gibi orta düzey bir programcıysanız öğreneceğiniz çok şey vardır. Yazdığınız program muhtemelen çok daha güzel ve zekice yazılabilir. Sürekli araştırın, yeni özellikler ve teknikler öğrenip onları kullanmaya çalışın.

alıntıdır.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder